Skip to main content

Tegengaan van financieel misbruik van ouderen

2021-05-26
 
Mensen die in het dagelijks leven afhankelijk zijn van anderen kunnen kwetsbaar zijn voor financieel misbruik. Om dat tegen te gaan heeft een groep professionals en vrijwilligers uit de publieke én de private sector de handen ineengeslagen. Zij hebben een Lokale Alliantie Financieel Veilig Ouder Worden gevormd om financieel misbruik te voorkomen of aan te pakken als het zich toch voordoet. Raad en Recht is één van de participanten. De ondertekening van het convenant door onze bestuursvoorzitter Fred Koekoek vond online plaats op 17 mei jl. 
 
 

Deze alliantie bestaat uit de Rabobank, ABN AMRO, Saxenburgh, Veilig Thuis , Baalderborg Groep, Raad en Recht, Linde Notarissen, Vechtstede Notarissen, Diaconaal Platform Hardenberg, Mantelzorgnetwerk, Samen Doen Ommen, Samen Doen Hardenberg en de gemeenten Ommen en Hardenberg. Op 17 mei werd het samenwerkingsconvenant ondertekend door alle betrokken partners.

Mary Looman, wethouder gemeente Hardenberg, geeft aan dat ze het erg belangrijk vindt dat deze Lokale Alliantie is gevormd. “Deze Alliantie heeft als doelstelling financieel misbruik te voorkomen en te helpen als het helaas toch voorkomt. Ik vind het erg  belangrijk dat wij dit in Hardenberg opgezet hebben. Het is een grote diverse groep van organisaties die de Alliantie heeft ondertekend. Mochten er  nog andere organisaties zijn die zich ook bij de Alliantie willen voegen, juichen wij dat toe. Neem daarvoor gerust  contact met ons op”.

Korte lijnen
Ada Bakker van Rabobank Vaart en Vechtstreek: “Dankzij de samenwerking met de partijen die bij de Lokale Alliantie zijn aangesloten, kunnen we signalen van uitbuiting vroeg oppakken. Liever nog gaan we uitbuiting tegen, door mensen te wijzen op het goed regelen van hun bankzaken voor nu en later. Zo kunnen we hen helpen om zelf de regie te houden over hun bankzaken.” Alienke Horstra van Raad en Recht geeft aan: “Ouderen kunnen de snelle digitale veranderingen niet altijd bijbenen en staan daardoor al snel buiten spel. Ze zijn zich vaak niet voldoende bewust van de gevaren die ze daardoor lopen. Ze worden afhankelijk en financieel kwetsbaar. De alliantie zet zich in voor preventie en bewustwording.”

Nora Wolsleger, maatschappelijk werker ouderenzorg bij Saxenburgh en namens de organisatie betrokken bij deze alliantie voegt hieraan toe: “Juist door de korte lijnen vanuit de samenwerking binnen de alliantie kunnen we, met toestemming van de cliënt, snel in actie komen om bijvoorbeeld een verleende bankvolmacht in te trekken om het misbruik te stoppen. Of met de cliënt persoonlijke zaken snel regelen en misbruik voorkomen. Het regelen van persoonlijke zaken is belangrijk, daar geven wij regelmatig informatie over en helpen cliënten hierin op weg.”

De Lokale Alliantie Financieel Veilig Ouder Worden richt zich op de gemeenten Ommen en Hardenberg. De alliantie is bereikbaar voor voorlichting of overleg over casuïstiek via het mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..